Kvalitný matrac je samozrejme dôležitý pre zdravý spánok, ale aj výber správneho roštu má výrazný vplyv na kvalitu nášho spánku a zaručuje jeho správnu funkciu. Správne zvolené rošty majú tiež vplyv na odvod vlhkosti, dýchanie matraca a tiež na ortopedické vlastnosti matraca alebo jeho životnosť.

Základné rozdelenie roštov

Rošty do postelí sú rozdelené do 3 hlavných skupín:  latkové, lamelové a segmentové rošty.

  • Latkové rošty sa používajú pre všetky typy pružinových matracov a je to najstarší typ roštov s najdlhšou históriu na trhu.
  • Lamelové rošty sú najpoužívanejšou skupinou, ktorá je tvorená lamelami ako nosným prvkom. Tieto sa líšia šírkou lamiel, ich rozložením a počtom. Tiež vzdialenosťou medzi nimi a možnosťou nastavenia ich tvrdosti. Používajú sa pre penové matrace.
  • O krok vyššie sú kategórie segmentových roštov, ktoré vďaka flexibilnej podpore tela dokážu dokonale rozložiť svoju váhu a individuálne reagovať na zaťaženie v každom bode povrchu matraca. Preto dosiahnu lepšiu oporu a budú ideálne ,,spolupracovať,, s vašim matracom. Tieto rošty sa používajú pre všetky typy penových matracov. Na našom e-shope ponúkame 2 typy segmentovaných roštov - EXCLUSIVE a LUX. Sú k dispozícii v troch variantoch: pevné, polohovateľné alebo motorové. 

Ako si správne vybrať rošty do postele?

Pri výbere dbajte na rady odborníkov a overených výrobcov. Do úvahy zoberte celkovú výšku roštu, nosnosť, materiál a funkcie.

  • Pre pružinové matrace sú vhodné latkové rošty (pri matracoch z taštičkových pružín by mala byť medzera na laťkových roštoch menšia ako 5 cm, pri Bonell pružinách môže byť medzera na rošte 5 cm a viac.
    Penové a latexové matrace je možné umiestniť na lamelové rošty alebo segmentové rošty.
  • Výber roštu (polohovateľného alebo pevného) je nutné vykonať v závislosti od požiadaviek na jeho pohodlie, ale aj praktickosť. Pri starších a imobilných osobách je vhodné vybrať polohovateľný rošt, alebo ideálne elektricky nastaviteľný rošt s motorom.
  • V prípade postele s úložným priestorom bude dôležitý ľahký prístup, preto je najvhodnejšou možnosťou výklopný rošt (označenie roštov: PVP a BVP)
  • Pri výbere materiálov sa nedajte oklamať cenou: najlepšou, najodolnejšou a najtrvácnejšou možnosťou sú bukové roštyrošty vyrobené zo Sibírskej brezy.
  • Nezabudnite pri výbere aj na nosnosť roštu. Tá sa počíta ako súčet váhy matraca a ležiacej osoby, preto by mali mať dostatočnú váhovú rezervu -> špeciálne rošty s nosnosťou do 150 kg (označenie roštov: MAXI).

Dôležitosť roštov pre vaše zdravie

Rošty dodávajú potrebnú mäkkosť alebo naopak – tvrdosť, rôznym častiam tela v rôznych zónach postele. Pri spánku v polohe na chrbte ale aj na boku ostáva chrbtica za ideálnych podmienok v prirodzenej polohe, matrac a jeho podložka pružne kopírujú tvar tela, nevyvíjajú tlak na kĺby alebo svaly, nenútia spiaceho k prebudeniu a pretáčaniu sa z dôvodu stuhnutých svalov.

1   Ak je rošt príliš tvrdý, vzniká neprirodzený tlak na kĺby a chrbticu - nesprávna poloha.

2   Ak je rošt príliš mäkký, telo sa príliš schúli, chrbtica je neprirodzene ohnutá a svaly sú napäté alebo stiahnuté. Vnútorné orgány sú tiež stlačené a nemôžu sa správne regenerovať.

3   Správnym riešením sú lamelové rošty, ktoré príslušné časti vystužia alebo naopak zjemnia s prihliadnutím na stavbu tela človeka a udržanie chrbtice v správnej polohe.

Ako sa starať o rošty

Nielen matrac, ale aj posteľný rošt si vyžaduje náležitú starostlivosť, aby mohol správne plniť svoju funkciu a podporovať zdravý spánok. Pre správnu a dlhodobú prevádzku roštu, vám odporúčame dodržiavať tieto pravidlá:

  • Rošt by mal byť v suchom prostredí.
  • Pod posteľou a roštom by mal byť vždy možný prístup vzduchu.
  • Najmenej dvakrát ročne utrite drevené a plastové časti roštu vlhkou handričkou.
  • V prípade motorových roštov nanášajte olej na pohyblivé časti raz ročne.
  • Rošty v žiadnom prípadne nepreťažujte (dodržujte nosnosť danú výrobcom).
Produkt pridaný k obľúbeným
Produkt pridaný na porovnanie.